- Batman Sason’da doğal gaz çalışmaları
- Bursa Gürsulu gençlere Sarıkamış tarihi anlatıldı
- Edebiyat mirasını yaşatanlar Sakarya’nın tarihini ve güzelliklerini keşfetti
- Kocaeli'nin 'Engelsiz Taksi'si 2024'te 38 bin kişiye ulaştı
- Konya'da Başkan Altay'dan uluslararası liselilere ziyaret
- Bursa Yıldırım'a yeni doğa turizmi rotası
- Bakırköy'de pek çok alanda ilklere imza
- Bursa Yıldırım'da Sarıkamış Şehitleri anıldı
Prof. Dr. Serdar Ceylaner, bir çok kişinin akraba evliliği yapmadığını düşünerek genetik hastalıklar için bir risk taşımadığını düşündüğüne dikkat çekerek, “ Aynı köye yada yakın köyden yapılan evliliklerdeki genetik benzerlik bazen tahmin edemeyeceğiniz kadar yüksek olabilmektedir” dedi.
Aynı köyden evliliklere dikkat
Küçük kasabalarda veya köylerde yıllarca yaşayan toplumlarda aynı gen havuzundan gelen bireyler bulunduğunu ifade eden Prof. Ceylaner, aynı köyden evlilik yapan bireylerde özellikle genetik hastalıkların bir grubu olan otozomal resesif hastalıkların riski artırdığını belirtti. Prof Ceylaner şöyle devam etti : “ Biz tüm genleri çift doz taşırız. Birisini annemizden diğerini babamızdan alırız. Her ikisinden de mutasyon olan gen alınması durumunda hastalık ortaya çıkar. Bu sebeple normalde nadir görülen bu hastalıkların akraba evliliği yapan kişilerde riski artmaktadır. Aynı şekilde aynı köy veya yakın köyden evli kişilerde de risk artmaktadır.”
Resmi Verilerde Genetik Tehlike
Türkiye’de akraba evliliği oranlarına bakıldığında tespit edilen rakamlar ve otozomal resesif hastalıkların Türkiye’de tahmin edilenden çok daha yüksek olduğunu vurgulayan Ceylaner, “Aile’nin hasta bir çocuğu olduğunda “eşinizle akrabalığınız var mı?” sorusu daha detaylandırılmalıdır. “Uzaktan da olsa akrabalığınız var mı?” “aynı köylü müsünüz?” hatta “eşinizle yakın köylü müsünüz?” diye sorulmalı ve “evet” cevabı alınırsa otozomal resesif bir hastalık olabileceği akılda tutulmalıdır.” Dedi
Evlenmeden Önce Genetik Danışmanlık Alınmalı
Akraba evliliği yapan çiftlerin veya aynı köy ile yakın köyden evlilik yapan çiftlerin sağlıklı çocuklarının olabileceği bilgisini veren Ceylaner, genetik hastalık riskinin bu ailelerde çok arttığı için bu ailelerin çocuk sahibi olmadan bir genetik merkezine başvururlarsa taşıdıkları önemli hastalıkları tespit edilebileceklerini ve gebeliklerinde bu hastalıkların olmasının önlenebileceğini söyledi. Ceylaner, “Neredeyse akraba evliliği yapan her üç aileden birisinde eşlerin her ikisi de önemli bir hastalık taşımaktadır. Bu ailelere gebelik öncesi bilgi verip gerekirse tüp bebek yöntemi uygulanarak preimplantasyon genetik tanı yapılabilmekte ve önceden saptanan riskli hastalığın çocuklarında çıkmaması sağlanabilmektedir.” Şeklinde konuştu.
- ÇOK OKUNANLAR
- SON DAKİKA
- 1 Bursa Osmangazi Kent Konseyi Engelliler Meclisi’nden ÖTV tepkisi
- 2 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz'in azmi ile çalışmaya devam
- 3 Yeşil ve gri pasaport iddiaları dezenformasyon!
- 4 Sakarya’nın yarınlarına ışık olacak fikirleri halk oylamasında
- 5 Bursa-Yenişehir-Osmaneli Hızlı Tren Hattı'nda son durum... Yüzde 90 aşıldı!
- 6 Okay Temiz’in enstrümanları Nilüfer MEM’de
- 7 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Rize’de Kıbrıs gazisine son görev
- 8 Manisa'dan Sarıkamış Şehitleri'ne anma
- 9 Tanju Özcan hakkında soruşturma başlatıldı
- 10 Sakarya Geyve’nin iki mahallesine kesintisiz içme suyu ulaştıracak