- Türkiye'nin lojistik gücü büyüyor... 13'üncü merkez yolda
- Sakarya'da özel bireylerde davranış yöntemi ele alındı
- Bilecik’te 2024 yılı tarım projeleri değerlendirildi
- Bursa Gemlik'te metruk bina yıkımlarını sürüyor
- Sakarya itfaiyesinin hızlı müdahalesiyle olası facia önlendi
- Ata tohumları ulaşılabilir hale geliyor... Tescilli tohum sayısı 49'a çıkacak
- Konya Karatay’da enerji ve iklim değişikliği eylem planı çalıştayı
- Muğla itfaiyesi 4 bin 949 olaya müdahale etti
Sosyal Gelişim Merkezi’nin (SGM) ev sahipliğini yaptığı son seminerde “Özel Gereksinimli Bireylerde Davranış Yönetimi” konusu ele alındı.
Davranışlarını anlamak konu edildi
Erenler Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Özel Eğitim Hizmetleri Bölüm Başkanı Dr. Özlem Toprak’ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde, özel gereksinimli bireylerin davranışlarını anlamak, zorlayıcı durumlarla başa çıkmak ve bilimsel yaklaşımlar geliştirmek gibi birçok konuda bilgiler verildi. Dr. Özlem Toprak, konuşmasında davranışların nedenlerini anlamanın önemine vurgu yaptı.
Davranışların nedenlerini anlamak
Toprak, “Bireyleri uygun olmayan davranışlara iten nedenleri tespit etmeliyiz. Bazı davranışlar dürtüseldir ve her davranışın altında bir neden yatar. Kendine veya çevresine zarar veren davranışlara örnek olarak bağırma, saç çekme ya da tükürmeyi verebiliriz. Davranış değiştirme sürecinde izlenecek aşamaları şu şekilde sıralayabiliriz: İlk olarak davranışı belirlemek, ardından davranışı tanımlamak, davranış hakkında bilgi toplamak ve son olarak bu davranışın nedenini belirlemek gerekiyor” dedi.
“Ebeveynlerin rolü çok önemli”
Dr. Toprak ayrıca, ebeveynlerin çocuklarının davranışlarını değiştirmedeki rolüne dikkat çekerek, “Davranış değişim sürecinin odak noktası ebeveynlerdir. İlk adım tutarlı olmaktır. Çocuklarımız kardeşlerinden, öğretmenlerinden, akrabalarından ve çevrelerinden etkileniyor. Bu nedenle, çocuklarımızın davranışlarını çok iyi gözlemlemeli ve bu davranışların altındaki nedenleri anlamaya çalışmalıyız. Bu süreçte çocuklar için net beklentiler ve rutinler oluşturmak büyük önem taşıyor. Olumlu pekiştirme ise davranışları güçlendirmenin en etkili yöntemidir. Olumlu davranışları ödüllendirmek, çocuğun problemlerine çözüm bulmayı kolaylaştıracaktır”ifadelerini kullandı. Seminer sonunda aileler, Dr. Toprak’a merak ettiklerini sordu ve program soru-cevapla son buldu.
- ÇOK OKUNANLAR
- SON DAKİKA
- 1 İzmir Bornova'da Başkan Eşki’den özel şirketlere uyarı
- 2 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sabrederek, beraber kazanacağız
- 3 Bursa Gemlik'ten can dostlar için çağrı
- 4 Meteoroloji'den kuvvetli sağanak ve kar uyarısı
- 5 Kömür yardımı kararı 'Resmi'leşti
- 6 Kayseri Talas'ın Yazar Okulu'nda 'söyleşi' zamanı
- 7 Kocaeli'den STK'lara destek
- 8 Kayseri Büyükşehir 'Altın Öğrenci'yi ağırladı
- 9 Bursa Yenişehir 2024'ün son ayında 16 bin yolcuyu 'hava'landırdı!
- 10 İstanbul Bakırköy vatandaşın yanında