- Kadınlar en çok masa başında boyun ağrısından şikayetçi
- Teknolojinin ilerlemesi Post-Luddism’i yaygınlaştırıyor!
- Omurga tümörünün tipi tedaviyi belirliyor!
- Güne bir fincan kahveyle başlamak sağlıklı mıdır?
- Masa başı çalışanlarda risk daha fazla!
- İleri yaş gebeliği için dikkat edilmesi gerekenler
- Çiğ süt kaç dakika kaynatılmalı?
- İşte diyabet riskini azaltacak öneriler...
İleri anne yaşının, sadece doğurganlık üzerinde değil, aynı zamanda gebelik sürecinin sağlığı üzerinde de önemli etkileri bulunduğuna dikkat çeken Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Miraç Özalp, maternal yaşın artmasıyla başta hipertansiyon ve diyabet olmak üzere kanser, obezite, kardiyovasküler, renal ve otoimmün hastalıklar gibi tıbbi durumların sıklığının artabileceğini belirtti.
Özalp’e göre erken gebelik kaybı, ektopik gebelik, çoğul gebelik, plasental problemler ve artmış sezaryen oranları da bu yaş grubu gebelerde daha sık karşılaşılan problemler arasında yer aldığını belirten Özalp, "İleri yaş gebelikler, aynı zamanda anne kadar bebekler için de bazı problemlerin gelişme riskini artırıyor. Down sendromu gibi kromozomal anomaliler, yapısal malformasyonlar, düşük doğum ağırlığı, erken doğum ve ölü doğum riski anne yaşının artmasıyla birlikte daha sık karşılaşılan problemlerin başlıcaları arasında yer alıyor. İleri anne yaşı ve buna bağlı gelişme ihtimali artan problemler, bu dönemki gebelikleri, yüksek riskli gebelik sınıfına sokabiliyor. Hal böyle olunca bu yaş grubundaki kadınların sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilmeleri açısından, gebelik öncesi dönemde bir perinatoloji veya kadın doğum uzmanından danışmanlık almaları, uygun bir vücut kitle indeksine sahip olmaları, sigara ve alkolden uzak durmaları ve folik asit takviyesi almaları oldukça önem kazanıyor" dedi.
Gebelik elde edilince, fetal kromozomal ve genetik hastalıkların taranmasının ve tanınmasında kullanılan testler ve işlemler hakkında gebelerin bilgilendirilmesinin gerektiği vurgulayan Doç. Dr. Özalp, şunları kaydetti:
“Bebeğin sağlık durumu ve gelişebilecek yapısal problemlerin tespiti açısından, 11-14 hafta ve 18-23 hafta arasında ultrason taramalarının bir perinatoloji uzmanı tarafından yapılması oldukça önemlidir. Bu yaş grubundaki gebeler, artmış preeklampsi riski nedeniyle düşük doz aspirin profilaksisi ve artmış venöz tromboemboli riski nedeniyle düşük molekül ağırlıklı heparin profilaksisi açısından dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Aynı zamanda 24-28.haftalarda yapılan gestasyonel diyabet taraması, ek risk faktörlerinin bulunduğu hastalarda daha erken bir dönemde yapılabilir. Sağlıklı bir gebelik için doğru önlemler alındığında, ileri yaşta gebeliklerin başarılı bir şekilde tamamlanması mümkün. Bunun içinse uzman görüşü ve erken tarama testleri, anne ve bebek sağlığı açısından kritik öneme sahiptir.”
- ÇOK OKUNANLAR
- SON DAKİKA
- 1 2025 Avrupa Para Gençlik Oyunları'na ev sahibi mekan belli oldu
- 2 Bakırköy'de pek çok alanda ilklere imza
- 3 547 madalya ile Sakarya imzasını attılar!
- 4 Bursa Osmangazi'de genç sporculara Başkan ziyareti
- 5 Kocaeli'nin 'Engelsiz Taksi'si 2024'te 38 bin kişiye ulaştı
- 6 Batman Sason’da doğal gaz çalışmaları
- 7 Hayallerini fileyle ören çocuklar İzmir'de
- 8 Bursa Nilüfer’de zirai ilaç ambalaj atıkları kontrol altında
- 9 Cinayet zanlısı Edirne Uzunköprü’de yakalandı
- 10 İstanbul ilk sırada!