Güzeldere Tünelinin Van-Hakkari yönündeki tüpünü açarak tarihi bir ana tanıklık ettiklerini belirten Bakan Uraloğlu, "Özellikle kış aylarında yaşanan olumsuz hava şartları, ulaşımı güçleştirirken ekonomik ve sosyal hayatı da olumsuz etkilemekteydi. Bugün, bu zorlu coğrafyayı aşarak iki şehrimiz arasındaki bağları daha da güçlendirdiğimiz gibi bölgenin sosyo-ekonomik yapısında da yeni bir çığır açıyoruz. Geçim kaynağı sınır ticareti, hayvancılık ve tarıma dayalı olan bölge insanımızın ekonomik ve sosyal gelişimine de önemli katkılar sağlayacağız. dedi.
HAKKARİ-VAN YÖNÜ İÇİN HEDEF 2025
Bakan Uraloğlu, Van ile Hakkâri illeri arasındaki devlet yolunun Esendere, Umurlu ve Üzümlü gibi İran ve Iraka açılan sınır kapılarına ulaşım sağlaması bakımından uluslararası ticaret faaliyetleri açısından büyük önem taşıdığını belirterek, "Bu noktada Bakanlık olarak bölgedeki ulaşım ağının güçlendirilmesi için yolun Güzelsu ile Başkale arasında kalan 61 kilometrelik kesimini bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında projelendirdik ve hayata geçirdik" diye konuştu. Bakan Uraloğlu, yolun 38 kilometrelik kesimini tamamlamanın ve 3 bin 150 metre uzunluğundaki çift tüplü Güzeldere Tünelinin Van-Hakkari yönündeki tüpünü bitirerek hizmete açmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, diğer tüpü de 2025 yılı yazında tamamlayacaklarını söyledi.
ULAŞIMIN GÜÇLÜKLE SAĞLANDIĞI YOL KESİMİ BAYPAS EDİLDİ
Van Başkale Güzeldere Geçiti'nde bulunan 9 kilometrelik 32 virajları 4 kilometrelik varyant ve Güzeldere Tüneli ile geçip güzergahı daha konforlu hale getirdiklerini kaydeden Bakan Uraloğlu, "Böylece kış aylarında kar mücadelesinin yoğun olarak yapıldığı, ulaşımın güçlükle sağlandığı yol kesimini baypas ederek yüksek bir standarda kavuşturduk. Artık yol güvenliğini tehdit eden çığ, kar, tipi ve buzlanma gibi zorlu hava şartları nedeniyle sürücülerin korkulu rüyası olan 32 virajları ortadan kaldırdık" dedi.
Bakan Uraloğlu, Van ve Hakkari'yi birbirine daha da yaklaştırdıklarını belirterek, "Tünel ile 32 virajı ortadan kaldırıp yol kotunu 230 metre aşağı çekerek ulaşım süresini 40 dakikadan 6 dakikaya düşürdük. Böylece projemiz sayesinde zamandan 72,2 milyon lira, akaryakıttan 73,5 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 145,7 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 4 bin 549 ton azaltarak Güzeldere Geçidinin ve Vanın eşsiz doğasının korunmasına katkı sağlayacağız." diye konuştu.
Türkiye'nin ekonomik kalkınması için ulaştırma ve altyapı sektörlerinin stratejik önemini vurgulayan Uraloğlu, tüm Türkiyede olduğu gibi Van'ın da ulaşım ağını güçlendirecek her projeye ayrı bir önem verdiklerini söyledi.
Bakan Uraloğlu, tüm projeleri yakinen takip ettiklerini belirterek, bölge illerinin; Gürbulak, Kapıköy, Esendere, Umurlu ve Üzümlü sınır kapılarına ulaşımını bölünmüş yol konforuyla sağlayacaklarını kaydetti. Bakan Uraloğlu, "Van Çevre Yolumuz tamamlandığında zamandan 1.4 milyar lira, akaryakıttan 200 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 1,6 milyar lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 15 bin ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız." dedi.