- Ön çapraz bağ kopma riski kadınlarda 4 kat daha fazla
- Ankara'da bin 800 kadın aşılandı
- TOBB ETÜ tıp fakültesi hizmet kapasitesini artırıyor
- Gıda intoleransı anksiyete sebebi
- Doktorundan uyarı: Yılda 1 kez Check-Up yaptırın
- Ofis masalarında klozetten daha fazla bakteri var!
- Uzmanlar öfke için 'itfaiyeci modelini' öneriyor!
- Kadınlar en çok masa başında boyun ağrısından şikayetçi
Geçmeyen yorgunluğun sebebi gıda intoleransı olabilir
Gıda intoleransının sindirim, iskelet ve sinir sistemleri, cilt sağlığı ve metabolizma düzeni üzerinde çeşitli rahatsızlıklara yol açtığını hatırlatan Doç. Dr. Serkan Tapan, “Gıda hassasiyeti sindirim sisteminde karın ağrısı, şişkinlik, gaz, mide bulantısı, ishal veya kabızlığa neden olurken; dermatolojik olarak döküntü, kaşıntı, egzama ve kızarıklığa yol açıyor. Sinir sisteminde ise migren tarzı baş ağrıları, Alzheimer ve anksiyeteye sebep olurken; kas ve iskelet sisteminde eklem ağrıları, iltihaplanma ve kronik yorgunluk olarak ortaya çıkabiliyor. Bunlara ek olarak obezite, diyabet ve haşimato gibi metabolizma hastalıkları da gündeme gelebiliyor. Bu belirtilerin varlığında gıda duyarlılığından şüphelenilmeli ve zaman kaybetmeden bir sağlık uzmanına danışılmalı” önerisinde bulundu.
Kesin tanı için test önemli
Hastalığın eliminasyon diyeti aracılığıyla teşhis edilebildiğini belirten Tapan, “Bu diyet planı, kişide duyarlılığa sebep olabilecek gıdaların belirli sürelerle beslenme düzeninden çıkartılıp, sonrasında yavaş yavaş tekrar dahil edilerek vücut reaksiyonlarının gözlenmesidir. Bu tür bir diyet, bireylerde hangi yiyeceklerin bahsedilen semptomlara neden olduğunu belirlemeye yardımcı olur” şeklinde konuştu.
Ancak kesin tanının, ileri teknoloji mikroarray testleriyle konabildiğinin altını çizen Doç. Dr. Serkan Tapan, “Her sağlık merkezinde bulunmayan bu testlerin tecrübeli yerlerde, uzman hekimler kontrolünde yaptırılması kıymetli. Bu testler sayesinde hastadan kan örneği alındıktan sonra ortalama 10 gün içinde kesin sonuca ulaşılabiliyor” açıklamasında bulundu.
Tedavide multidisipliner yaklaşım şart
Kronik inflamatuar hastalığı ya da irritabl bağırsak sendromu gibi fonksiyonel sindirim sistemi bozukluğu olan kişilerde gıda intoleransının daha sık görüldüğünü paylaşan Tapan, “Tanı ve tedavide birden fazla uzmanlık alanının iş birliği gerekli. Rahatsızlığın çeşitli boyutları ve etkilerinden dolayı doğru tanı koyabilmek ve etkili tedavi yöntemleri geliştirebilmek için farklı alanlardaki profesyonellerin birlikte çalışması önemli” şeklinde konuştu.
- ÇOK OKUNANLAR
- SON DAKİKA
- 1 Bilecik Emniyeti'nden hırsızlık şüphelisi şahıslara suçüstü!
- 2 Rize'de PTT'ye saldırı! 2 ölü
- 3 Adıyaman'da alkollü sürücü yakalandı
- 4 Ata'nın 105 yıl önce İzmit'te gerçekleştirdiği ilk toplantıya özel davet
- 5 Kar Ragbi Türkiye Şampiyonası Erciyes'te yapılacak
- 6 Reklamın geleceğini şekillendiren fuarın tarihi belli oldu
- 7 Soğuk hava tansiyonu yükseltiyor!
- 8 İzmir Bornova’da kışa hazırlık başladı
- 9 Ambulanslara zapturapt! Ambulans hizmetlerinde yeni dönem
- 10 TOBB ETÜ tıp fakültesi hizmet kapasitesini artırıyor