• Dolar 33.9008
  • Euro 37.6352
  • GR ALTIN 2809.6
  • ÇEYREK 4627.6

Geleneksel Türk okçuluğu UNESCO tarafından insanlığın ortak mirası ilan edildi

Kolombiya’nın başkenti Bogota’da gerçekleştirilen UNESCO 14. Hükümetlerarası Komite Toplantısı'nda geleneksel Türk okçuluğu, Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi'ne kaydedilerek insanlığın ortak mirası ilan edildi.

Geleneksel Türk okçuluğu UNESCO tarafından insanlığın ortak mirası ilan edildi
  • 13 December 2019

Kültür ve Turizm Bakanlığı, somut olmayan kültürel miras unsurlarının UNESCO aracılığı ile tüm dünyaya tanıtılmasına ve insanlığın ortak mirası olmasına yönelik çalışmalar yürütmeye devam ediyor.

Bu kapsamda hazırlıkları tamamlanarak UNESCO'ya sunulan geleneksel Türk okçuluğu dosyası, Kolombiya'nın başkenti Bogota'da gerçekleştirilen UNESCO 14. Hükümetlerarası Komite Toplantısı'nda görüşüldü.

Okçuluğu anlatan tanıtım filminin de yer aldığı toplantıda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce hazırlanan geleneksel Türk okçuluğu dosyası UNESCO Değerlendirme Organı tarafından örnek dosya olarak gösterilerek, tebrik edildi.

178 ülkenin taraf olduğu UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi kapsamında Türkiye adına Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi'ne kaydedilen unsur sayısı, geleneksel Türk okçuluğunun da ilanıyla 18'e yükseldi. Türkiye böylelikle temsili listelere en çok unsur kaydettiren ilk 5 ülke arasındaki yerini korudu.

Geleneksel Türk okçuluğu, Türkiye'de gerçekleştirilen geleneksel okçuluk sporu etrafında şekillenen, yüzyıllar içinde belirlenmiş ilkeleri, kuralları, ritüelleri ve toplumsal uygulamaları, geleneksel zanaatkârlıkla üretilen ekipmanları, okçuluk disiplinleri ve atış tekniklerini barındıran somut olmayan kültürel miras unsuru olma özelliğini taşıyor.

Yaya ve atlı olarak gerçekleştirilen farklı disiplinleri bulunan geleneksel Türk okçuluğunun icrasında kullanılan ekipmanlar; malzeme bilgisi, beceri, sabır ve ustalık gerektiren bir zanaatkarlıkla üretiliyor. Eğitim sırasında gençlerin kültürel değerlere ilişkin görgü ve bilgisini arttırmaya, onların çevreye, doğaya saygılı ve öz disipline sahip bireyler olarak gelişim göstermelerine önem verilen unsurun güçlü bir sosyal ve eğitimsel fonksiyonu bulunuyor.

Geleneksel Türk okçuluğu ile ilgili uygulamalar ve ritüellerde doğaya ve hiçbir canlıya zarar verilmeyip, yüzyıllardan beri sosyal, kültürel, ekonomik, etnik köken, din ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin toplumun her kesiminden kişilerce icra ediliyor.

Aleyna Tilki'den kariyerinde yeni dönem... Aleyna'nın 'Bekleyenim' ile rock-pop yolculuğu Aleyna Tilki'den kariyerinde yeni dönem... Aleyna'nın 'Bekleyenim' ile rock-pop yolculuğu

İZDENİZ uyardı: Yolculuk bitmeden ayağa kalkmayın! İZDENİZ uyardı: Yolculuk bitmeden ayağa kalkmayın!

Edirne Keşan'da tartışmayı ayırırken kalp krizi geçirdi, vefat etti Edirne Keşan'da tartışmayı ayırırken kalp krizi geçirdi, vefat etti

Emir Can İğrek'ten yeni yıl hediyesi Emir Can İğrek'ten yeni yıl hediyesi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık