- Yeşil Çevre'den doğaya dost, sanayiye katkı... İnovasyon odaklı projeler sürecek
- Sanayi ve Teknoloji'den otomotiv ürünlerine yönelik 4 ayrı yönetmelik
- Kayseri ihracatta hız kesmedi
- EPDK hizmet bedelleri ve YEKDEM maliyetlerini güncelledi
- Akaryakıtta ÖTV düzenlemesi pompaya zamlı yansıdı!
- KAYSO Başkanı Büyüksimitci’den Yeni Yıl Mesajı
- Yeni GAP Eylem Planı istihdam sağlayacak
- Uludağ Elektrik 2024 yılını sektör lideri ödülüyle kapattı
Enerji sektörünün 2024 yılı sonuçlarını değerlendiren Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, güneş enerjisinde rekorların kırıldığı bir yılın geride kaldığına dikkat çekti.
“Bir temiz enerji ülkesi olan Türkiye’nin, kirli ve ithal kaynaklara olan bağımlılığını azaltmak, arz güvenliğimizi sağlamak ve temiz enerji dönüşümünü sağlamak stratejik hedeflerimiz arasında olmalı" diyen Kalaycı, "Güneş enerjisi kurulu gücümüz 20 bin MW’ın üzerine çıktı. Potansiyelimizin çok altında olsak da sadece bu veri bile Türkiye’nin bir ‘Güneş Ülkesi’ olduğunun kanıtı. Şubat ayında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından toplam 800 MW gücündeki bağlantı kapasitesinin tahsisi amacıyla güneş enerjisine dayalı altı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) yarışması açılacak. Ocak ayında ise Edirne, Kırklareli ve Sivas'taki toplam 1200 MW kurulu gücündeki beş rüzgâr YEKA yarışması yapılacak. 2025 yılı YEKA takviminin Resmî Gazete’de yayınlanarak ilân edilmesi yatırımcılarımızın önlerini görmeleri, planlarını ve fizibilitelerini yapabilmeleri için çok büyük önem taşıyor. Bu durum temiz enerji sektörünün uzun yıllardır beklediği bir durumdu. Sonraki yıllarda da her yıl en az 2000 MW rüzgâr ve güneş YEKA ihalelerinin yapılmasını bekliyoruz. Birkaç yıllık takvimin hızlı bir şekilde açıklanması, yatırımcıların ön hazırlıklarını tamamlamaları için kritik önemde" diye konuştu.
“2035’E KADAR 100 MİLYAR DOLARLIK DEV YATIRIM PORTFÖYÜ”
Yenilenebilir Enerji’ye yönelik 2035 Yol Haritasının 2024 yılı güncellendiğini anımsatan Alper Kalaycı, 2035 yılı için rüzgâr ve güneş enerjisi hedeflerini yüzde 50 artırarak 120 bin MW’a çıkaran Türkiye’nin, gelecek 10 yılda sadece bu iki enerji kaynağına 80 milyar doların üzerinde yatırım yapacağını; diğer temiz enerji kaynakları olan hidroelektrik, jeotermal, biyokütle ve yeşil hidrojene yapılacak yatırımlarla 100 milyar doların üzerinde dev bir yatırım portföyü oluşacağını vurguladı.
- ÇOK OKUNANLAR
- SON DAKİKA
- 1 Kocaeli Büyükşehir'den 65 bin metre oto korkuluk
- 2 Kocaeli Gölcük'te Başkan Sezer yılbaşı gecesi yalnız bırakmadı
- 3 Öğrenciler yeni yıla kütüphanede 'merhaba' dedi
- 4 Başkan Eşki’den ulaşıma estetik dokunuş
- 5 Kayseri Talas'ta yatırım fırsatları sürüyor
- 6 Mardin Valisi'nden yılbaşı denetimi
- 7 2024’ün son koşusunda ipi Sakaryalı sporcu göğüsledi
- 8 Muğla'da ekonomik zorluk derinleşiyor
- 9 Bursa İnegöl’de üç aylara özel karşılama
- 10 İstanbul Bakırköy'de eğitim ve spor yatırımlarına devam